Meditatie richtlijnen
Wie niet in een lotushouding kan zitten, kan gewoon op een stoel gaan zitten of op de knieën met een stevig kussen of een bankje ter ondersteuning. Als je niet comfortabel zit is het moeilijk jezelf te concentreren. Je moet gemakkelijk zitten maar de ruggengraat moet rechtop gehouden worden zonder slapte of overdreven stijfheid en je dient nergens tegenaan te leunen. De handen kunnen losjes op de schoot of op de benen worden gelegd. Een originele manier in het Theravada boeddhisme is dat de rechterhand met de rug op de palm van de linkerhand rust. Deze houding heeft overigens geen betekenis afgezien van het feit dat het een goede manier is om de armen te ontspannen. De ogen moeten gesloten zijn omdat anders je geest teveel wordt afgeleid door uiterlijke zaken; de lippen zijn gesloten en het puntje van je tong raakt het boven gehemelte om te voorkomen dat er steeds speeksel naar buiten stroomt.
De ademhaling meditatie als basis
Het is aan te bevelen om met de ademhaling meditatie te beginnen. Deze meditatie zorgt voor een betere concentratie en kalmte hetgeen de basis vormt voor elke andere meditatie.
Het onderwerp van meditatie kiezen
Zorg ervoor dat, wanneer je de zittende meditatie beoefent, het onderwerp altijd duidelijk is. Dit doe je door het onderwerp vóór aanvang voor jezelf duidelijk te stellen. In het dagelijks leven kun je op den duur meerdere toestanden (zoals gevoelens, de geest etc.) 'tegelijkertijd' beschouwen.
Loop niet te hard van stapel. Door in het begin veel te mediteren kun je onrustig worden. Besef ook goed dat er door meditatie heel wat blootgelegd wordt en dat dat naar buiten komt. Door in het begin veel te mediteren kan dat zoveel worden dat het moeilijk wordt om dat in een keer te verwerken. Een paar keer per dag plusminus 5 minuten de zittende meditatie te doen, is in het begin voldoende. Het tijdstip is niet belangrijk.
Omgaan met zaken die naar de oppervlakte komen
Wat diep in je geest is, komt naar de oppervlakte zodat je het kunt zien. Wanneer er troep naar boven komt, geeft dat geen prettig gevoel. Bedenk dan altijd dat het niet gaat om een gevoel, maar om de les... Wanneer je niets met vervelende gevoelens doet, zullen ze vanzelf in kracht afnemen. Je geest kan ook opstandig worden en allerlei negatieve ideeën aanvoeren. Doe er gewoon niets mee.
Jezelf geluk gunnen
Om voor jezelf en voor anderen een waardevol wezen te kunnen zijn, is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt, zowel lichamelijk als geestelijk. Misschien fluistert je geest je in dat je geen aardig mens bent. Als je daar wat mee doet, dan zal deze negatieve neiging van de geest op den duur uitkomen. Zeg daarentegen wat vaker tegen jezelf: "Ik ben een aardig en lief mens." Misschien zeg je nu: "Maar ik bén geen aardig en lief mens." Stel jezelf dan de vraag: "Wil ik gelukkig zijn?" Wellicht is het antwoord hierop: "Ja". Deze wens is een eerste stap om aardig voor jezelf te zijn. Is het antwoord "Nee", wek dan de wil op om wél een gelukkig mens te willen zijn. Wil je het echt niet, dan kies je voor ellende en heeft meditatie geen enkele zin. Als je niet gelukkig wil zijn kan niemand iets voor je doen. Maar goed, alle dingen veranderen, dus ook de staat van de geest die zegt dat hij niet gelukkig wil zijn...
Klik hier voor meer meditatieoefeningen.